A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott legjobb ajánlatok érdekében, valamint statisztikai célból weboldalunk cookiekat (sütiket) tárol. Részletesebb információ az "Adatvédelmi szabályzat" menüpontban található.

Menü

SSD meghajtó? Megéri!

2020. 01. 29. 11:19:23

Az SSD meghajtók térnyerése az informatika világában ismert tény. Marketing fogásnak tűnő az ismert szöveg: 10x gyorsabb, mint a hagyományos merevlemez. Igaz lenne? Megéri egyáltalán váltani? Továbbra is sok a ködös információ, nem mindenkinek világos a különbség a két típus között. Most megpróbáljuk összefoglalni:
 

1. Mi az SSD?

Az SSD (magyarul: félvezető alapú meghajtó, Solid State Drive) egy olyan adattároló eszköz, amelyben nincsenek mozgó alkatrészek. Ennek több előnye is van.

2. Miért éri meg jobban az SSD tárhely?

A hagyományos HDD-k mozgó alkatrészekkel valósítják meg az adattárolást, azaz egy lemezen tárolja az adatokat, melyeket egy a lemezen mozgó tű fog fel. A HDD belsejében a tű rendkívül gyorsan váltja a pozícióit, annak érdekében, hogy a lemezen megtalálható adatokat fel legyen képes fogni. A merevlemez tárcsái 5400 és 7200-as fordulaton forognak, ez a mozgás fizikai határt okoz, ráadásul idővel ezek belassulnak, így a rajta lévő programokat, adatokat egyre lassabban tudja írni és olvasni egyaránt. Ez a mai felgyorsult világban egy nagy bosszúság lehet, azonban a legnagyobb bosszúságot a töredezett, lassú vagy éppen romlásnak indult (bad sectoros) merevlemez okozhatja, amely adataink teljes elvesztését is okozhatja.

Azt már tudjuk, hogy az SSD-ben nincs mozgó alkatrész. Ez azért is olyan jó nekünk, mert ez adja a gyorsaságát, kevesebbet fogyaszt, nincs töredezettség és nem lassul be.

Az SSD meghajtó az adatokat logikai kapukon (NAND kapu) valósítja meg. Ezek az áramkörök tisztán digitális tényezőket jelentenek. Egy ilyen egység gyakorlatilag az elektron mozgásának sebességével dolgozik, mely lehetővé teszi az 1 ms-on belüli elérést, ezáltal az adat töredezni sem tud.

Szintén említésre méltó előny a tartósság. A mozgó alkatrészek kopása itt fel sem merül. A korszerű SSD-knél hosszabb élettartamra számíthatunk a merevlemezekkel szemben, főleg laptopok esetében ahol a rázkódás is árthat a hagyományos merevlemezeknek.

Igen, az SSD 10x gyorsabb. A felállási idő kb. 3-4 másodperc, és a programok indítása is gyorsabb. Az SSD-k könnyebbek, halkabbak és kevesebbet fogyasztanak, így megnövelhető az akkumulátor üzemidő is.

Az utóbbi években az SSD-k fejlődése rohamosan megindult. Rengeteg új eszköz, új megoldás, egyre nagyobb sebesség, tehát van választási lehetőségünk. Egy "régebbi" SATA2-es SSD is képes lenne gyorsabbá tenni bármely eszközünket. Azonban a helyigény, leginkább a laptopok esetében igényelte az új megoldást. Ez az ún. M.2 SSD. Nem csupán a kisebb helyigény miatt, hanem azért is, mert ilyenkor a hagyományos SATA csatlakozó megmaradhat egy nagyobb tárkapacitású HDD-nek, míg az alaplap M.2 foglalatában lévő villámgyors SSD-n vígan elszaladgálnak a programjaid. Ráadásul az alapból gyors SATA SSD-nél többszörösen gyorsabb, szinte félelmetes a technológia.
 

Fontos megjegyeznünk, hogy mára az SSD-k ára normalizálódott, szóval azt se lehet mondani, hogy költséges lenne a csere HDD-ről, ráadásul a HDD-t meg lehet tartani csak adattárolásra.

3. Beszerelhetőség

Asztali számítógép esetén nagyon egyszerű a dolgunk. Az SSD kis mérete miatt könnyen elfér a házban, ha nincs alapból hely megadva, akkor csak egy filléres beépítő keret szükséges hozzá. A csatlakozók teljesen kompatibilisek a merevlemezével, illetve az operációs rendszer migrálása is könnyen megoldható.

Laptop esetén általában kettő lehetőségünk van. Az egyik, hogy simán kicseréljük a merevlemezt, viszont a jobb megoldás az, hogy az optikai meghajtó helyére, ha van ilyenünk és nem használjuk azt, rakjuk akár a merevlemezt vagy SSD meghajtót, így megmarad a HDD nagy tárhelye és az SSD gyorsaságát is megkapjuk!

Összefoglalás

Szerintünk ma már kihagyhatatlan a PC-kből, laptopokból az SSD, hiszen nem költségesebb, tényleg annyival gyorsabb és jóval kevesebb a meghibásodási lehetősége.

Válaszd az SSD-t! Válaszd a Lansoft-ot!

*** Lansoft - Ilyen egyszerű! ***

Tartalomhoz tartozó címkék: SSD